Formanden informerer om FIPJP kongressen og status på VM for Herrer
Organisation: DPF - CMS
Published by: Pernille Toft
Date: 2/11/2015 2:14:50 PM
Category: General
     

Næste herre VM - et indblik i international petanquepolitik (når den er værst)

Ved den netop overståede kongres i Nice, blev det besluttet at herre VM i Triple 2014/15 i Tahiti aflyses helt og aldeles.  Tahiti havde selv rykket VM 2014 fra okt.2014 til okt. 2015. Officielt pga. fare for ebola.

Ved kongressen blev hvert land bedt om at tilkendegive, hvorvidt man ville deltage i okt. 2015 eller ej. Kun godt en håndfuld lande svarede ja, og dermed er der ingen sportslig mening i at afholde et VM med kun få lande. Hele arrangementet blev derfor aflyst.

Det er jo fortsat et faktum, at Tahiti har tilbageholdt en del landes forudbetaling for hoteller og fortæring, herunder Danmarks. Så Tahiti foreslog straks, at VM 2016 kunne afholdes på Tahiti. De tilbød endda at afholde arrangementet, uden at vi skulle indbetale ekstra i forhold til beløbet vi betalte forud i 2014. Det virkede som om FIPJP bestyrelsen bakkede op om dette forslag. VI har i DPF endnu ikke modtaget vores penge retur.

Kongressen blev påbegyndt fredag aften kl. 21.15. En del af de delegerede, havde nemlig deltaget i de sportslige aktiviteter hele dagen. Så kongressen måtte placeres på et tidspunkt, hvor kampene var indstillet.
Vi var 47 lande repræsenteret. Da debatten om VM 2015/15 nu var overstået, og klokken var ca. 23.00, skulle det besluttes, hvor VM for herrer 2016 skal foregå.

Tchad var indstillet af forrige kongres, og repræsentanten for forbundene i Afrika, "Kongen af Benin", tog det som givet, at VM skulle afholdes i Tchad. Kongen tog ordet og fortalte ca. 45 minutter om den konstante diskriminering af Afrikas lande i petanquesammenhæng. Men nu var Tahiti jo også på som forslag for VM 2016. Vores gode veninde Ingela Ericsson fra Sverige rejste sig og pointerede, at spillerne fra EU landene ikke kan rejse til Tchad. Det har ikke været tilladt siden 2006. Det ser dog ikke ud til at genere franskmændene i FIPJP, som allerede i 2012 havde givet Tchad tilsagn om VM i 2016.
Foto
Pludselig rejserforbundsformanden fra Marokko sig og tager ordet, og begynder på fransk maner at indlede med flere minutters høflighedsfraser. Derefter foreslår han Marokko som arrangør af VM 2016. Det skal være i Marrakesh.

Ind kommer 4-5 mand med store stabler af A3 forslagsmapper i fast omslag. 80 sider trykt i farver påbegge sider.
Stor opstandelse.
Men meget positive ytringer over for Marokko som arrangør. Bare vi ikke skal til Tchad eller Tahiti. Klokken er nu ca. 00.30. Flere delegerede var meget trætte efter en lang dag, og de havde endnu ikke fået at vide, om de skulle spille kl. 08.00 eller 09.45 om lørdagen. Så en del var gået.

Kongen af Benin tog igen ordet. Hans Tv-hold som filmede og optog alle hans taler, var ikke klar og kom stormende fra alle sider. Han ville ikke tillade, at Marokko arrangerede VM 2016.
Det er nemlig regionens bestyrelse, altså det afrikanske forbund, der bestemmer, hvem de vil indstille. Og de havde indstillet Tchad - og ikke Marokko. FIPJP's formand Azema, bekræftede, at det var regionens bestyrelse der bestemte, hvem de ville indstille. Og FIPJP havde intet modtaget om Marokkos kandidatur. Marokkos forbundsformand blev rasende,og følte sig ført bag lyset. De havde mange gange henvendt sig til det afrikanske forbund, som var det rette sted.
Men intet var åbenbart sendt videre til FIPJP, og det havde Marokko bestemt regnet med. Kongen af Benin var kold. Han ville kun støtte Tchad.
Klokken var nu 01.15 og der var vild forvirring. Azema, formanden, så nu også ret træt og opgivende ud. Efter en hurtig konferering med sin sekretær, meddelte Azema at kongressen var suspenderet indtil søndag aften kl. 18.00. Og som en afslutning nævnte han lige, at også Laos var kandidat til VM i 2016, og han beklagede, at vi ikke havde fået tid til at drøfte det forslag.

                              Foto

Søndag aften kl. 18.00 mødtes kongressen igen. Alle stående op i et uopvarmet telt ved ca. 3-4 graders varme. FIPJP bestyrelsen havde holdt møde i 3 timer. Beslutningen var nu, at der kun var to kandidater. Tahiti og Tchad.
Begge havde jo tidligere fået FIPJP's opbakning. 
Marokkos formand blev igen rasende og talte med store bogstaver - meget længe.
Kongen af Benin var fløjet hjem med hele hans entourage. Flere fra bestyrelsen prøvede at forklare at de var nødt til at bakke deres egne regler op. Kandidatlande skulle anbefales at regionens bestyrelsen. Og Marokko havde ikke Afrikas opbakning.
Azema forklarede nu beslutningsprocessen. Hvert medlemsland skal nu stemme, om man ønsker Tahiti eller Tchad. Men man får mulighed for at stemme nej til begge lande.

På spørgsmålet om hvad der sker, hvis hverken Tchad eller Tahiti opnår et flertal bag deres kandidatur, ville ingen forklare. Men så havde vi en ny situation, blev det oplyst.

Så blev der summet i små grupper. Enkelte engelsktalende grupper. Alt var indtil nu foregået på fransk, uden oversættelse. Man lod forstå i de små grupper, på at hvis et stort flertal stemmer nej til både Tchad og Tahiti, så kan VM forlægges til Marokko. Men FIPJP vil officielt bakke op om Tahiti og Tchad.

 Foto

Nu afventer vi så en henvendelse fra Mike Pegg, som er formand i CEP, Det Europæiske Forbund. Det vil ske i april. Her vil vi fra DPF stemme nej til både Tahiti og Tchad, og håbe at et stort flertal af lande vil gøre det samme.

Vi håber så, at FIPJP vælger at afholde VM 2016 for herrer i Marokko. Det ser umiddelbart sådan ud. Men jeg bliver ikke overrasket, hvis noget helt fjerde sker.

Og hvad skete der egentligt med Laos ansøgning. Vi hørte intet efterfølgende om den. Men hverken Tchad eller Laos stillede med spillere til VM i single. Hvis de ikke har råd til at sende spillere til Frankrig. Hvordan har de så selv råd til at afholde VM.

Dette var en meget lang forklaring for ikke at få et svar. Kun for at fortælle lidt om, hvordan det politiske spil på det internationale plan kan foregå.

Jeg fik gudskelov at vide, af nogle af de andre formænd, at dette dog var det værste, de havde oplevet endnu.

Indtil beslutningen om placeringen af VM 2016 er truffet, ligger nogle af forbundets penge så på Tahiti.

Lars Friis

Formand for Dansk Petanque Forbund 

 


Dansk Petanque Forbund | Brøndby Stadion 20 , 2605 Brøndby | 26 28 24 45 | dpf@petanque.dk
CVR-nr.: 21 09 49 00 | Åbnings- og telefontid: Mandag - torsdag kl. 12-16 Cookies