Kom godt i gang med træning i klubben
Den gode træningsigangsætter
Du behøver ikke at være den bedste spiller i klubben for at være en god træningsigangsætter. Du skal blot have lysten til at sætte træningsøvelser i gang for klubbens medlemmer.
Som træningsigangsætter er det godt at være nysgerrig på træningsøvelserne og have et blik for, hvad øvelsen kan, men det handler også om prøve ting af og fornemme stemningen under en øvelse. Fx om øvelsen skal kortes af, eller om stemningen og intensiteten i øvelsen gør, at spillerne skal have lov til at fordybe sig i øvelsen i længere tid, end man måske havde planlagt.
Gode råd til træningsigangsætteren
I mange petanqueklubber er det sociale samvær i fokus, hvor man mødes for at spille spillet. At en eller flere træningsigangsættere begynder at indbygge træningsøvelser i klubbens træning kan derfor være noget nyt. Som ny træningsigangsætter har du en vigtig rolle i at skabe interesse for træning og hjælpe klubbens medlemmer med at udvikle deres spil – samtidig med at bevare den hyggelige stemning, der ofte kendetegner sporten. Her får du nogle praktiske råd til, hvordan du kan komme godt i gang.
1. Start med en forventningsafstemning – hvad vil klubbens medlemmer have?
Når træning er nyt, er det vigtigt at involvere klubbens medlemmer fra begyndelsen:
- Tal om deres forventninger: Vil de blive bedre til præcision, taktik, eller bare have sjov med træningen? Vil de helst have en ugentlig træning med fokus på træningsøvelser, eller vil de hellere bruge 30-60 min af hver træning på træningsøvelser efterfulgt af spil.
- Tilpas niveauet: Nogle spillere er nybegyndere, mens andre har mange års erfaring.
- Byg bro mellem spil og træning: Præsenter træning som en naturlig forlængelse af det sociale spil, ikke som noget “tungt” eller krævende.
Når medlemmerne føler sig hørt og inkluderet, bliver de mere åbne for at prøve træningsøvelser.
2. Når du planlægger træningen
- Hvad er formålet med træningen? Er det fx at træne indlæg. Hav dette for øje, når du sammensætter de forskellige øvelser.
- Vær opmærksom på, hvilken rækkefølge du vælger at lave øvelserne i. Er der nogle øvelser, som er en naturlig forlængelse af en anden øvelse.
Find inspiration til sammensætning af en træning under Træningsplaner.
Hav de forskellige målgrupper i klubben for øje, så du på forhånd har overvejet, hvilke variationer af en øvelse, du kan bruge for at sikre den gode balance mellem sværhedsgrad og følelse af mestring hos klubbens medlemmer. Fx skal:
- Nogle medlemmer måske starte på 4-5 meters afstand for at få succes
- Mens de dygtige medlemmer kan træne øvelserne på 8-10 meter
3. Brug “Vis-Forklar-Vis”-modellen Når du introducerer nye øvelser eller teknikker, er det vigtigt at gøre dem lette at forstå og følge. Husk at hold det simpelt og tilføj i stedet flere fokuspunkter, når spillerne er i gang og har forstået øvelsen. Lær mere om den enkle og effektive “Vis-Forklar-Vis”-model.
Du kan enten selv demonstrere øvelsen, eller få en erfaren spiller til at vise øvelsen. En vigtig pointe er, at du, som træningsigangsætter, ikke behøver at være klubbens bedste petanquespiller for at være en god træningsigangsætter.
Ved at bruge denne model sikrer du, at alle deltagere forstår og føler sig trygge ved øvelsen, samtidig med at du skaber plads til progression og tilpasning. Husk, at træning skal være en fleksibel proces – mærk stemningen og vær ikke bange for at justere undervejs!
4. Skab progression i øvelserne og vær fleksibel
For at holde træningen engagerende og udfordrende er det vigtigt at skabe en naturlig progression:
- Start med simple opgaver, der fokuserer på én færdighed ad gangen
- Tilføj gradvist nye elementer, fx øg afstanden eller introducer taktik og modstand
- Justér øvelserne efter behov: Hvis en øvelse er for let eller svær, så tilpas den for at holde motivationen høj
Husk også at mærke stemningen undervejs. Hvis deltagerne har det sjovt med en øvelse, kan du give dem ekstra tid til at fordybe sig i den. Omvendt kan du hurtigt gå videre, hvis noget ikke fungerer.
Tilpasning til niveauer:
- Nogle medlemmer har måske brug for at starte med kaste på kort afstand (4-5 meter), så de oplever succes og opbygger selvtillid
- De mere erfarne kan udfordre sig selv med kast på længere afstande (8-10 meter) eller øvelser med større kompleksitet
5. Fokusér på fællesskab og engagement
Petanque er mere end bare et spil – det handler også om fællesskab. Brug træningen til at styrke klubbens sociale sammenhold:
- Lav små sociale arrangementer efter træning, som fx en kop kaffe eller en kort snak om dagens træningsøvelser
- Vær opmærksom på, at alle føler sig inkluderet, både nye og erfarne spillere
- Lad træningen blive et fast element i klubbens aktiviteter, så det føles som en naturlig del af fællesskabet
.
At starte træning op i en petanque klub kræver både entusiasme og tålmodighed. Ved at bruge “Vis-Forklar-Vis”-modellen, lytte til klubbens medlemmer, skabe en naturlig progression og fornemme stemningen til træningen, kan du som træningsigangsætter gøre en stor forskel.
Husk at det at dygtiggøre sig og blive en bedre petanquespiller ikke kun er motiverende for de dygtigste petanquespillere. Dygtiggørelse og følelsen af at kunne mestre nye færdigheder af spillet, er også motiverende for mange motionister.
Brug for hjælp?
Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte Udviklingskonsulent Rikke på tlf. 21 63 24 45 eller mail rvl@petanque.dk. Hvis, du søger, sparring på en øvelse eller en problemstilling, du oplever i træningen, så finder Rikke en relevant træner, der kan sparre med dig.